Corona steunmaatregelen

Het Coronavirus grijpt om zich heen. Forse maatregelen zijn nodig in het belang van de gezondheid van allen. Deze maatregelen hebben grote impact op de sociale en economische situatie van bedrijven, ondernemers en werknemers. Het kabinet heeft inmiddels een aantal maatregelen getroffen om zelfstandig ondernemers die in de problemen zijn gekomen als gevolg van de Corona-crisis, financieel te ondersteunen. Via deze pagina houden wij jullie op de hoogte van deze steunmaatregelen.

Tozo 3: vanaf 1 oktober

De Tijdelijke overbrugginsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) krijgt opnieuw een vervolg, met aangepaste voorwaarden. Binnen het derde steunpakket loopt de Tozo 3 door tot eind juni 2021. De regeling is aan te vragen tussen 1 oktober 2020 en 30 juni 2021. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) geldt voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die financieel in de problemen komen door de coronacrisis.

De regeling bestaat uit:

    • Een inkomensondersteuning voor levensonderhoud, deze vult het huishoudinkomen aan tot het sociaal minimum.
    • Een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal 10.157 euro.

Net als bij de Tozo 1 en 2 neemt je woongemeente de aanvraag in behandeling. De startdatum van de aanvraagmogelijkheid kan per gemeente verschillen. Net als bij Tozo 2 geldt er een partnertoets (er wordt gekeken naar het inkomen van je partner).

Lees hier meer over de voorwaarden van de Tozo 3.

Aanvragen TVL Q4 vanaf 25 november

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zzp’ers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Aanvragen van TVL Q4 2020 kan van 25 november 2020 12.00 uur tot en met 29 januari 2021 17.00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Je vindt de SBI-code waarvoor je TVL aanvraagt in de adviestool TVL bij RVO. Wijzigen van je SBI-code in het KVK Handelsregister heeft geen invloed op je aanvraag TVL.

De tegemoetkoming van minimaal 750 euro en maximaal 90.000 euro is voor bedrijven die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Verplicht gesloten horecaondernemingen ontvangen de opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) bovenop TVL. Voor ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche komt een aanvullende TVL-subsidie.

Meer informatie vind je hier.

Klein Krediet Corona (KKC)

De KKC is opgetuigd voor bedrijven die moeite hebben aan relatief klein krediet te komen. Doordat de staat met de KKC voor een aanzienlijk deel voor de leningen garant staat, is het risico voor banken en andere financiers om geld uit te lenen kleiner. Krediet krijgen is daardoor eenvoudiger. Binnen de KKC-regeling staat de overheid voor 95% garant voor leningen van 10.000 tot 50.000 euro, de rest van het risico ligt bij de financiers. Ondernemers betalen 2% vergoedingspremie aan de staat.

Hoe doe je een aanvraag? Aanvragen van de KCC-regeling doe je niet zelf. Je kunt een geaccrediteerde (toegelaten) financier (meestal je bank) vragen van de regeling gebruik te maken. Aanvragen kan tot en met 30 juni 2021. Meer over de aanvraagprocedure en de voorwaarden lees je hier.

Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst)

Heeft je bedrijf betalingsproblemen vanwege de coronacrisis? Dan kun je tot en met 30 juni 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Heb je al bijzonder uitstel van betaling? Dan kun je ons vragen het te verlengen. Ook dit kan tot en met 30 juni 2021. Het betalingsuitstel geldt onder meer voor inkomstenbelasting, zorgverzekeringswet en omzetbelasting.

Let wel op. De belastingen waarvoor je bijzonder uitstel hebt, hoeft je dus niet te betalen. Maar blijf wel op tijd aangifte doen. Tijdens het bijzonder uitstel van betaling krijg je toch naheffingsaanslagen voor de belastingen waarvoor je bijzonder uitstel hebt.  De belastingdienst stuurt deze zodat je een overzicht hebt van de belastingschuld die je na het einde van je bijzonder uitstel moet gaan aflossen. Deze naheffingsaanslagen (plus eventuele betalingsverzuimboetes) hoeft je níet te betalen. Je hoeft er ook geen bezwaar tegen te maken.

Uitstel aflossing leningen / hypotheken

De grootste banken hebben besloten om 6 maanden uitstel van aflossing van lopende leningen mogelijk te maken voor zakelijke klanten. Ook is het bij verschillende banken mogelijk aflossing van de hypotheek enkele maanden uit te stellen. Hiernaast een lijst met verwijzingen, waarbij we geen toelichting erbij zetten omdat de teksten op de achterliggende pagina’s vaak ververst worden.

Algemeen

Veelgestelde vragen over financiële maatregelen van de Overheid kan je hier vinden: naar de website

Je kan je vraag ook via onze Facebookpagina stellen.

Veelgestelde vragen

Kan ik gebruik maken van de tijdelijke overbruggingsregeling als ik nog kan werken?

Het gaat er niet om of je wel of niet kan werken. Het gaat er om of je minder inkomsten hebt als gevolg van de coronacrisis. Heb je minder inkomsten, dan heb je recht op BBZ. Het is niet noodzakelijk dat je inkomsten onder het bijstandsniveau komen om gebruik te maken van deze regeling.

Kan ik gebruik maken van de tijdelijke overbruggingsregeling als ik geld op de bank heb staan?

Ja!

Wanneer kan ik een tijdelijke overbruggingsregeling aanvragen?

De meeste gemeenten hebben besloten dat je nu al een aanvraag kan indienen. Kijk op de website van de gemeente voor het vinden van een aanvraagformulier. Of bel de gemeente op als je niets kan vinden op de website. Wacht niet te lang, want de gemeenten zullen het heel erg druk krijgen met het risico dat je lang moet wachten op een voorschot op de uitkering.

Hoe regel ik dat ik voorlopig geen belasting hoef te betalen?

Wij adviseren jouw boekhouder te vragen dat voor je te regelen met de Belastingdienst. Hij weet het beste hoe dat te doen.

Waar moet ik zijn om een lening te krijgen nu ik geen of te weinig inkomsten heb?

Bij de gemeente kan je via de tijdelijke overbruggingsregeling een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen tot maximaal € 10.157.

© 2021 Zelfstandige Professionals. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement AOV Profs